Preporučene gustoće sjetve za DEKALB hibride

06.02.2017.

Selekcija sa ciljem stvaranja hibrida čija će jedna biljka donijeti maksimalan rod nije u skladu sa potrebama moderne poljoprivrede. Potreba koja postoji jeste stvaranje hibrida koji će donijeti maksimalan prinos po jedinici površine. Selekcioneri koji stvaraju nove hibride sada imaju možda različite prioritete kada su u pitanju osobine hibrida. Cilj je što veći profit. Za ostvarenje tog cilja moramo osigurati biljkama uvjete koji će donjeti najveću zaradu.

Pošto povećanje produktivnosti jedne biljke ne donosi pomak u prinosu, selekcija ide u pravcu stvaranja biljke koje će podnositi veće gustoće. Sa povećanjem broja biljaka po hektaru, povećava se i prinos. Naravno, postoji i maksimum, zato je potrebno testirati hibride da bi došli do optimalne gustoće za proizvodnju, što je praktično maksimalna gustoća koju određeni hibrid podnosi u proizvodnim uvjetima. Treba uzeti u obzir i vanjske faktore i njihov utjecaj na prinos, a za to nam trebaju pokusna polja. Preporuka gustoća za hibride je ustvari rezultat ogromnog broja pokusa na tu temu. Monsanto je ove godine u Hrvatskoj postavio na više mjesta pokuse sa gustoćama sa ciljem da se potvrdi preporuka za sjetvu. U isto vrijeme smo savjetovali sve proizvođače da pokušaju napraviti nešto slično na svojim njivama i da se sami uvjere. Svi rezultati su nedvosmisleno pokazali da su preporučene gustoće od strane kompanije Monsanto zaista i najoptimalnije za proizvodnju DEKALB hibrida. Preporučene gustoće predsavljaju najoptimalniji sklop biljaka u prosječnim uvjetima za proizvodnju iskazan za svaki hibrid posebno. Svakako, ukoliko želite da izvučete maksimum iz vaših parcela nemojte odstupati od preporuka.

 DEKALB je ove godine u Hrvatskoj organizirao na više mjesta oglede sa gustinama s ciljem da se potvrdi preporuka koju dajemo za sjetvu. U isto vrijeme smo savjetovali sve proizvođače da pokušaju da urade nešto slično na svojim parcelama i da se sami uvjere. Svi rezultati su potvrdili da naše preporučene gustoće za sjetvu DKC hibrida daju maksimalni prinos i najoptimalnije su za proizvodnju kukuruza.

Ovo su naše preporučene gustoće sjetve u optimalnim uvjetima proizvodnje: